Takaisin

Ohjeita kissan hoitoon

Varsinkin ensimmäisen kissan kanssa saattaa nousta paljon kysymyksiä siitä, mikä on sopivaa kissalle ja mikä ei. Mutta aina välillä kokeneemmankin kissanomistajan mielestä voi lipsahtaa mikä on myrkyllistä ja mikä ei. Jopa täysin tahattomasti.

Jopa ihan omaksi muistilapukseni ajattelin koota tälle sivulle tietoutta kissan oikeaoppisesta ruokinnasta.

Oikeaoppinen ruoka

Luonnossa kissan ruoka koostuu pääsääntöisesti pienriistasta; linnuista, peltohiiristä, peltomyyristä... Mutta kotioloissa tähän ei pystytä ja kissa ruokitaan kuivaruoalla ja märkäruoalla.

Tärkeintä on pitää kuivaruoan lihaprosentti, proteiiniprosentti ja rasvaprosentti korkealla. Jokunen hyväksi todettu kissanruokamerkki;

Muita tunnettuja ruokia, joita moni syöttää kissalleen/kissoilleen, mutta kaikki ei pidä hyvinä merkkeinä.

Itse tilaan paljon kissanruokia netistä, Zooplus.fi-sivustolta.

Eläinlääkäreiltä saa hyviä vinkkejä oikeaan ruokailuun, mutta tulee muistaa että kaikki, jopa mitä eläinlääkäriltä kuulee, ei välttämättä pidä 100%'sti paikkaansa, koska kaikki eläinlääkärit eivät ole perehtyneet kissojen kunnolliseen ruokavalioon.

Orion Pharma on julkaissut kissan ruokinnasta hyvän ja suhteellisen laajan artikkelin netissä, jossa käsitellään kissan ruokailun yhteydessä tapahtuvia yleisimpiä virheitä ja vertaillaan pienesti kotiruokaa ja valmisruokaa. :) Orion Pharma; Kissan ruokinta

Barffaus on kovasti nousussa ja yleistymässä, mikä siis tarkoittaa kissan raakaruokintaa. Raakaa lihaa, sisäelimiä ja luita. Itse en ole niinkään tutustunu Barffaukseen, mutta itsekin olen kovin kiinnostunut siitä, meillä vaan kissat ei niin mielellään lihaa syö, ainakaan ilman apuja.

Omasta mielestäni tärkeintä kissan ruokailussa on syöttää kissalle sitä, mitä kissa itse syö. Varsinkin aktiivisten kissojen kanssa, joilla on pahana tapana laihtua vilkkaan hormoonitoiminnan takia, jolloin ei välttämättä voi ajatella sitä, mikä on ravintoarvollisesti oikein, vaan sitä mitä kissa suostuu syömään omin avuin.

Kuitenkin on tärkeää koittaa pitää mielessä se, ettei kissan kuulu syödä suuria annoksia hiilihydraatteja eikä väriaineita. Väriaineet saa ruoan näyttämään kivalle meidän silmissä, mutta kissat eivät tarvitse niitä sitäkään vähään.

Kissalle myrkylliset...

Ruoka-aineet

Muuta kissan terveyteen liittyvää...

Kaikkien kissaharrastajien suruksi kissoilla on paljon semmoisia sairaiuksia, mihin ei ole parannusta, tai joita ei tunneta vielä kunnolla. Mitä enemmän kissoja yhdessä taloudessa asuu, sitä helpommin pöpöt jylläävät ja näin aiheutuu yhden jos toisenkinlaista vaivaa. Jopa täysin terveelle kissalle.

Listaan tänne jokusen vaivan, mihin olen törmännyt itse, useasti tai pari kertaa, jotkin näistä on vaarallisempia kissalle, toiset pysyviä ja osa hoidettavissa tukihoidolla. Netistä löytyy tietoa etsimällä, mutta kaikki ei aina ole niin vakavaa miltä asia saadaan näyttämään.

Meillä kun kissa sairastui calicivirukseen vieläkin vähän tuntemattomasta syystä, osa kasvattajista sanoi minulle että minun tulee samantien lopettaa kaikki kissani ja estää viruksen leviämistä. Meidän kissoista sairastui vain yksi, ja toinen tartutti muita kissoja (yksi kissoista hoidossa kaverin luona), mutta kolme viidestä ei sairastunut eikä ole tartuttanut muita kissoja. Joten... kaikki ei aina ole niin vakavaa miltä näyttää tai kuulostaa, mutta asioihin kannattaa aina varautua.

Kissan rokottaminen

Kissojen sairauksia

Ulkoloiset

Sisäloiset

Calici-infektion aiheuttama haavauma.