Kissakuva

Kääpiökasvuisuus ragdolleissa

Ruotsissa on tutkittu ragdolleista löytynyttä kääpiökasvuisuutta ja viime aikoina tietyissä sukulinjoissa tämä on yleistynyt. Suomessa ei onneksi ole tullut montaa tapausta tietoon, ihmisten rehellisyyttä joudutaan harmiksi tässä jonkin verran epäilemään.

Olen tutkinut FI*Darkie's -kasvatuskissat, ja artikkelissa mainittavaa ES*Patriarca Gucci (s. 18.3.2001) -kissaa ei taustoista löydy. Jatkossa tulen tarkistamaan ostettavien kissojen sukutaulut tarkasti tämän asian tolalta.

Vuodesta 2021 lähtien olen itse ollut myös vapaaehtoinen sukutaulujen lisääjä ragdollien tietokantaan ja autan enemmän kuin mielelläni sukutaulujen tutkimisessa. Jos haluat kissasi sukutaulun PawPedsiin tai haluat varmistaa kissasi Guccittomuuden (tai tulevan parituksen Guccittomuuden), lähetä minulle sähköposti ja puolueettomasti katson onko kissasi Gucci-vapaasta suvusta. Sähköpostini on listattu PawPedsin "Send in Pedigrees" listalle ja eriää kasvatuspostistani. :)

Oma pohjimmainen ajatukseni kasvattajana on parantaa rodun yleistä hyvinvointia, ei vain omien kissojeni kohdalta.

Teksti lainattu Suomen Ragdoll-kissayhdistyksen facebook-sivulta.

Pennun ostajana kannattaa kiinnittää asia muutamaan asiaan.

Kääpiöpentu on pentuesisaruksiaan selvästi pienempi. Tyypillistä on, että kääpiöpennulla on lyhyet jalat, lyhyt leveä vartalo, lyhyt häntä, pienet eteenpäin kallistuvat korvat, leveä naama, lyhyt nenä ja erittäin tumman siniset silmät. Monilla kääpiöpennuilla on myös pienet tassut ja huonosti kehittynyt vartalon takaosa. Kääpiöpennut syntyvät normaalipainoisina. Yleensä noin kahden viikon iässä alkaa kääpiöpennun painon kehitys jäädä sisaruksista jälkeen. Pentu ei ole myöskään yhtä energinen kuin terveet sisaruksensa. 4-5 viikon iässä alkaa ero terveisiin pentuihin olla yhä selvempi niin painon kuin ulkonäön suhteen. 7-9 viikon iässä ero on erittäin selvä. Myöhemmin pennuille tulee ummetusta ja sen seurauksena pennut eivät elä kuin 12-16 viikon ikäisiksi. Näyttää siltä, että osalle tulee vakavammat oireet kuin toisille ja osa kuolee hyvin nuorina jopa muutaman viikon ikäisinä. Pennut, joilla on lievemmät oireet, saattavat elää hieman pitempään, joitakin kuukausia. Kääpiöpentu saattaa siis olla hellyttävä ja söpö pienenä, mutta jos se selvästi poikkeaa muusta pentueesta tai on jotenkin oudon näköinen, pitäisi hälytyskellojen soida.

Kyseessä on selvästikin perinnöllinen sairaus, jonka jatkotutkimukset ovat Ruotsissa käynnissä, kuten Kissafanin artikkelissakin kävi ilmi. Kasvattajia on jo viime vuoden elokuussa ohjeistettu olemaan yhdistämättä sellaista urosta ja naarasta, joilta kummaltakin löytyy sukutaulusta kissa nimeltä ES*Patriarca Gucci (s. 18.3.2001). Kannattaa siis tutkia pennun tai sen vanhempien sukutaulut PawPeds-tietokannasta - erityisen huolellisesti, jos olet kasvatuskissaa hankkimassa.

Lisäartikkeleita asiasta

Scandinavian Ragdoll Club julkaisi asiasta ensin ruotsiksi; http://www.scandinavianragdoll.com/halsa/dvargvaxt/

Scandinavian Ragdoll Club käänsi tekstin myös englanniksi; http://www.scandinavianragdoll.com/halsa/dvargvaxt/dwarfism/

Sivusto päivitetty 16.11.2021