Kissakuva

Ragdollin rotuesittely

Kuvioista ja väreistä lisää täältä.

En omista tähän tekstiin minkäänlaisia tekijänoikeuksia. Tämä teksti on kopioitu FinRagdolls -sivulta.

Johdanto

Ragdoll on kissa, joka hurmaa omaa lemmikkiä etsivän yleensä sinisillä silmillään ja pehmeällä ulkomuodollaan. Kuitenkin, kun rotuun tutustuu paremmin, huomaa, että ragdolleille tyypillisintä on niiden luonne. Ragdollit ovat rauhallisia, seurallisia ja syvästi ihmiseen kiintyviä.

Ragdoll leikkii ja puuhaa iloisena, ja väsyttyään se käpertyy syliisi nukkumaan, ellei sylisi ole sattumalta jo toisen ragdollin valtaama. Toinen leimallinen piirre on nimittäin niiden sukurakkaus. Kun perheeseen on hankittu ensimmäinen ragdoll, tulee tunne, kuin jotain puttuisi, ja hetken päästä perheessä yleensä asuukin kaksi ragdollia onnellisena toistensa ja omistajansa seurasta.

Historia

Ragdollien (suom. räsynukke) tarina alkaa 1960 -luvulta Kalifornian Riversidestä. Rodun kehittäjänä toimi nyt jo edesmennyt Ann Baker. Ragdollien kantaemo oli Ann Bakerin naapurin omistama valkoinen angoratyyppinen kissa, nimeltään Josephine. Josephine oli puoliksi villi, kuten sen aikaisemmat jälkeläisetkin. Eräänä päivänä se joutui auto-onnettomuuteen, ja menetti onnettomuuden seurauksena toisen silmänsä. Traumaattisen kokemuksen jälkeen Josephine viihtyi paremmin kotona ja synnytti pentuja, jotka olivat enemmän ihmisten kanssa tekemisissä. Pennut osoittautuivat luonteeltaan seurallisiksi, lempeiksi sekä tuntuivat veltoilta käsiteltäessä.

Ann Baker onnistui hankkimaan itselleen muutamia Josephinen jälkeläisiä ja näistä hän aloitti kiltin ja ihmiseen täydellisesti luottavan rodun jalostamisen. Hän pääsikin hyviin tuloksiin, ja Annin kasvattien onkin sanottu omaavan aivan erityistä "Ragdoll -taikaa". Ann ei kuitenkaan välittänyt rekisteröidä kissojaan mihinkään yleiseen kissarekisteriin, vaan perusti aivan oman rekisteröintijärjestelmänsä, IRCAn.

Melkein yhtä merkittäviä rodun synnyn kannalta ovat olleet sellaiset kasvattajat, kuten Denny ja Laura Dayton. He kiinnostuivat rodusta 1969 ja he tekivät suuren työn hankkiessaan ragdollille tunnustuksen useimmissa amerikkalaisissa rotukissayhdistyksissä, esim. TICAssa. Heidän työnsä myötä mahdollistui ragdollien kansainvälinen voittokulku, ja Daytonien Blossom Time -kissoja löytyykin kaikkien ragdollien taustalta.

Ragdoll on melkein koko rotukissoja harrastavassa maailmassa nopeimmin suosiotaan kasvattava rotu. Suosion syytä ei tarvitse kauaa ihmetellä, kun on kerran saanut tutustua tämän viehättävän kissarodun edustajaan.

Sivusto päivitetty x.x.20xx