Kissakuva

Takaisin pentuihin

Darkie's 9.2

Koska Ruusun suunnitelmat ovat yhä auki, mutta Nala tuli pakollisena väliin, saa Nalan ja Aatun suunniteltu pentue merkinnän 9.2, tämä tarkoittaa että Ruusun seuraava paritusyritys täysin uuden kollin kanssa saa uuden pentuenumeron itselleen.

Nalan ensimmäinen, ja mahdollisesti ainoa, pentue tehdään tiukemmalla siitosprosentilla Aatun kanssa Nalan äidin Haikun päädyttyä sterilisaatioon enen toista pentuettaan. Tämän parituksen tiukemman linjasiitoksen vuoksi tulevat pentueet tästä linjasta on katsottava tarkemmin. Pyrin välttämään linjasiitosta viimeiseen pisaraan asti, mutta tällä kertaa otan tietoisen ja avoimen riskin.

Aatun munuaistilanteen takia Aatu penkitettiin kollin hommista pysyvästi ja tilalle tuli Aatun ilmielävä kopio, oma poikansa Dollgarden's kissalasta. Kapu on isäänsä korkeampi, pidempi ja painavampi - mutta eritoten kalloltaan isäänsä sirompi. Kapu on tottakai Aatua tuntuvasti nuorempi ja voi kasvaa vielä vaikka ja miksi. ♥

Nala vietti intohimoiset treffit Kapun kanssa elokuun 10.-13. päivä, onnistuneita astumisia tapahtui 11.8. ja 12.8. ja seuraavaksi jäädäänkin odottamaan tuloksia! Jos Nala tuli kantavaksi, on pentueen laskettu aika 15.10. tienoolla. :)

Pentue syntyikin maailmaan laskettuna päivänä, joskin yöllä. 15.10.2022 kello 4 yöllä Nalalla alkoi ponnistelut ja Nala puski maailmaan 7 pentua! 5 tyttöä ja 2 poikaa, pojista toinen syntyi kampurajalkana ja ulkoisesti hieman oudon näköisenä. Pentua tarkkaillaan alati.

FI*Darkie's Väri ja sukupuoli Status
"Venla" suklaatabby bicolor (kilpikonna?)/ ♀ Tarkkailussa
'Punainen' suklaatabby colorpoint (kilpikonna?) / ♀ Tarkkailussa
'Keltainen' suklaatabby bicolor (kilpikonna?) / ♀ Vapaa
'PunaVihreä' suklaatabby bicolor (kilpikonna?) / ♀ Tarkkailussa
'KeltaVihreä' ruskeatabby bicolor / ♂ Vapaa
"Kippura" (kampurajalka) punatabby bicolor / ♂ Tarkkailussa
'KeltaPunainen' suklaatabby colorpoint (kilpikonna?) / ♀ Vapaa

Yhdistelmästä

Nala ja Kapu

CH FI*Darkie's Haikai, "Nala" (RAG h 04 21) x FI*Dollgarden's Kalimeris, "Kapu" (RAG n 04)

Vanhempien sukutaulut (sukusiitos 2,76% 10. polvessa)

Yhdistelmä on PG-vapaa.

6.11.2022

Eilen pennut saivat ensimmäiset kiinteät ruokansa! Ruoka tuntui uppoavan hyvin niihin pentuihin jotka sen pariin uskaltautuivat. Kaikki ei luonnollisesti ensimmäisen lautasen kimppuun mennyt, eikä vielä edes toisen, mutta ne ketkä maistoivat innostuivat.

Myös Kippura on syönyt velliä hyvin, silti jostain syystä nyt illan punnituksessa paino ei ole noussut kuin 4 grammaa. Herra on syönyt useita lusikallisia ruokaa päivän aikana, juonut jopa jonkin veran maitoa aamulla, mutta vellin makuun päästyään maito ei ole enää kiinnostanut. Tuttuun tapaan sitä on tarjottu, mutta enää se ei kiinnosta. Ei auta kuin tarjota ruokaa usein ja katsoa rupeaako paino menemään positiiviseen suuntaan. :( Kolme viikkoa valvoneena alkaa olla voimavarat aivan täydellisen loppu. Olisi kiva kun tapahtuisi selkeä muutos - oli se sitten positiivinen tai negatiivinen...

1.11.2022

Sain vihdoin puolen tunnin kamppailun päätteeksi Kippuran takajalat teipattua. Teippauksen ideana on ohjata vänkyrät jalat kissan alle - eikä antaa niiden valua taakse ja sivuille. Kippura rupesikin otamaan heti parempaa askelta kun jalat on pakotettu alle!

Teipit saavat olla hetken aikaa (parista viikosta kuukauteen) ja yleensä siinä kohtaa kissan lihaksisto on oppinut tarpeellisen liikeradan oikein. :)

31.10.2022

Kippura se pääsi jo tässä iässä ensikerran asioimaan klinikalla, tarkalleenottaen eilen. Pojan vointia ja kehitystä on tarkkailtu kovasti; ruokinta kellon ympäri on kirjattu ylös millilleen (vähintään suuntaa-antavasti) ja on koitettu treenata poika takaisin tissille. Pari kertaa tässä on jopa onnistuttu, mutta onko lie tottunut siihen että ruiskusta vatsan saa täyteen niin helposti ja nopeasti, että turhauttaa imeä emosta? Jalojen jumppaaminen on jäänyt hoitoringissä vähemmälle, kun allekirjoittaneen yöunien pituus on keskimäärin 3 tuntia, toisinaan 4 tai jopa 5 tuntia jos kumppanini on voinut hoitaa Kippuran ruokinnan. Koitan suorittaa samanaikaisesti AMK-opintoja, joten tuntuu että poltan kynttilää molemmista päistä.

Kippuran tilanne näytti hetken jo tosi hyvältä, mutta eilen lauantaina kun pennut täyttivät kaksi viikkoa meni Kippuran syömät ruokamäärät taas alaspäin. Ruoka ei kelpaa, ei maistu - 'ei huvita'. Pentu on väsynyt, viileä, mutta jaksoi yhä touhottaa ja kehrätä. Kippura vaan ei kerro kehrääkö mukavuuden tunteesta vai kivun/epämukavuuden vuoksi? Lattarinta aiheuttaa jonkin verran hengityksessä haasteita, mutta lauantaina pentu rupesi puuskuttamaan kunnolla.

Hengitys oli raskasta ja tapahtui koko elimistön voimalla, lämmön mittaus paljasti että pentu on myös alilämpöinen. Klinikalla pentua tutkittiin ja todettiin myös ripuli samalla. Tiedä sitten onko ripuli seuraus jatkuvasta lämmön mittailusta... Klinikalla saatiin nesteytys nahan alle, lämmiteltiin lämpömatolla ja pienen maininnan jälkeen saatiin myös antibioottikuuri pennulle kokeiluun. Synoluxia 0,05 ml kolmesti päivässä seuraavan viiden päivän ajan. Ensimmäisen päivän annosten jälkeen toivon että pentu on oikeasti kohennut, tai sitten herrala on vain hyvä hetki.

Klinikalla hengitysäänet ja sydän ok, joskin kotona verrattaessa Kippuran hengitystiheys on tuplat siskoonsa verrattuna.

28.10.2022

Olen tätä jo hetken miettinyt ja toivonut olevani väärässä... Mutta kyllä se on niin että Kippura on kaiken muun ongelman lisäksi lattarintainen. :(

Lattarintapentuja on osunut kahdesti kohdalle; kolmanneen pentueen Santtu oli meidän ensimmäinen lattarinta ja Manu neljännestä pesueesta toinen. Santtu on jo kymmenen vuoden ikäinen ja elelee normaalia elämää, Manu taas menehtyi tuntemattomasta syystä ilmentyneeseen keuhkojen nestekertymään ja sydämen vajaatoimintaan 10 kk iässä. Sitä ei koskaan saatu selville oliko sydämen vajaatoiminta viruksen aiheuttamaa vai synnynnäistä.

Jokainen poikkeama pennuissa on aina huolta herättävä, nyt jo kolmannen kerran pyörittelen kauhukuvia päässäni ja pelkään pahinta...

24.10.2022

Koko pesue näyttäisi olevan tabbyjä, valtaosa bicoloreita. Meinannee että Nala on dominantti tabby. :)

23.10.2022

Nyt silmiäkin jo aukeaa. ♥ Täältä tullaan, maailma!

22.10.2022

Viikko täynnä! Tavoitepainoihin (syntymäpainon tuplaus) tuntuu useampi tänään yltävän. Keltainen ja punavihreä saívat painonsa tuplattua jo eilisen puolella, keltapunainen tänäaamuna ja vihreällä että punaisella on vain pieni matka tuplaukseen. Kauimpana on meidän pieni Kippura, joka tuskin tavoitetta näkee ihan hetkeen. Tässä ollaan taisteltu ummetuksen ja kuivumisen kanssa aika reippaasti. :( Olen kolmesti Kippuran nesteyttänyty ihonalaisesti ja tarjotaan maidon kanssa öljyä tukemaan suolen toimintaa. Kuulema ei ole tavatonta että korvike vetää pennun umpeen, mutta omalle kohdalle ei ole aiemmin osunut.

17.10.2022

Pääasiallisesti katras voi hyvin. Nalalla pissattaminen vähän hakusessa ja 'punakeltainen' tyttö onkin ajoittain ollut märkä emon hoivan vajavaisuuden takia. Tätä koitetaan parhaamme mukaan paikata ja tukea samalla kun tukiruokitaan koko kööriä. Pääsääntöisesti kaikki ovat saaneet painoa hyvin, mutta 'twisted leg' syndrooman pentu ('2x vihreä') on aiheuttanut eniten huolta. Pennulla tuntuu olevan alati kiire ja ehkä takajalkojen huono asento heikentää taistelukykyä muiden seassa, ruiskusta maitoa menee kuitenkin täysin ongelmitta täysin itse imemällä.

Kysyin neuvoa kampurajalkojen kanssa toimimiseen muilta kasvattajilta ja neuvo olikin useita kertoja päivässä oikoa asentoa oikeaksi, varovasti, ja tarjota pientä fysioterapiaa samalla. Asento jaloilla ei ole huonoin mitä on vastaan tullut, mutta kyllä se pennun liikettä rajaa.

'2x vihreä' pentu tuli nimettyä Kippuraksi hyvin nopeasti ja pentu on ollut syntymästään asti tarkkailussa. Alkuun paino lähti pennulla vain putoamaan eikä se itsenäisesti oikein halua nousta lainkaan. Myös 'keltapunainen' tyttö on ollut tarkkailussa ja lisäruokinnassa, kun pienen kokonsa vuoksi neiti tuntuu jäävän muiden jalkoihin...

Nalan sisaren, 'Minin', kuoleman jälkeen olen äärimmäisen herkkä tarkkailemaan ja puuttumaan pennun potentiaaliseen heikkoon oloon, jonka vuoksi ehkä näinkin nopeasti aloin tarjoamaan lisäruokaa Kippurallekin. Kuitenkin Kippuran pyöreä olemus ja jotenkin 'väärä' ilme herättää huolta mahdollisesti kehityshäiriöstä ja herättelee ajatusta "mikä pennulla on pielessä". Ei se auta kuin tutkia, tarkkailla ja toimia tilanteen vaatimalla tavalla sen edetessä.

Hurjan nälkäinen Kippura on ja on nopeasti oppinut siihen että ihmisen haju = ruokaa, tulee jopa itse kämmenelle kun nälkäisenä menee tarjoamaan maidon hajuista sormea lähelle. Maidon lisäksi tarjotaan puppy boosteria tuomaan lisävirtaa ja parantamaan jaksamista

15.10.2022

Synnytys käynnistyi yöllä neljän aikaan, juuri kun olin itse alkamassa nukkumaan parin päivän passissaolon jälkeen, ja juuri ennen kuin ummistin silmiäni tajusin että Nala alkoi ponnistelemaan. Suunnitelma oli laittaa synnytyksen ajaksi live Facebookkiin, mutta olin unohtanut täydellisesti selfie-tikkuni hajoamisen, enkä nopeasti saanut järjestettyä mitään missä kamera ei olisi tiellä synnytyksen avustuksessa.

Ponnistukset alkoivat 04:17 ja ensimmäinen pentu oli maailmassa 5:22 ja SEITSEMÄS pentu ponnistettiin maailmaan 08:03. Nala synnytti rauhallisesti ja pitkäveteisesti, pentujen pesu ja napanuorien katkominen ei tosin ollut neidon to-do listalla ja sainkin itse kuivata jokaisen pennun, että katkoa muistaakseni yhtä vajaa kaikki napanuorat. Pennut olivat omituisen väsyneitä ja vaisuja syntyessään, mutta myöskin kovin kookkaita. Kaikki rupesi kuitenkin syömään itse tovi torkuttuaan ja vikisivät kyllä kun jynssäsi kuivaksi.

Kuudes pennuista syntyi kirjaimellisesti vihreänä, eli oli saanut rikottua oman ulostepussinsa ennen syntymäänsä. Pentu oli myös ollut ahtaasti tungettu kohdussa ja syntyi kampurajalkana. Itselläni ei ole aiemmin ollut kampurajalkaisia pentuja joten tämän asian tiimoilta joudun tukeutumaan muiden kasvattajien kokemukseen. Pennun ulkonäkö on muutoinkin vähän sisaruksistaan poikkeava; pyöreämpi ja ilmeeltään... outo. Katsotaan mitä pennusta tulee, vai tuleeko.

Pentujen syntymäpainot ja -ajat, sukupuolet ja merkatut värit:

Tähän mennessä tapahtunutta