HCM - eli hypertrofinen kardiomyopatia
- FeLV & FIV - kissojen leukemiavirus sekä immunokatovirus
- Kissan veriryhmän määritys ja sen merkitys
- Sydän- ja munuaisultraus
- Lonkkakuvaus
HCM - eli hypertrofinen kardiomyopatia
Alkajaisiksi puhutaan tietenkin siitä ainoasta pakollisesta testistä, eli hypertrofisen kardiomyopatian geenitestistä. HCM testi kertoo yhden tunnetun geenin tilan, jonka on tunnettu aiheuttavan HCM sairauden puhkeamista. HCM, eli "hypetrofic cardiomyopathy" tarkoittaa sydänlihaksen pullistumista - sydämestä tulee epätavallisen paksu. Paksuuntuma tulee usein vain toisen kammion seinälle, mutta muutoksien kirjo on suurija tauti etenee salakavalasti.
Lievästi HCM sairas kissa voi näyttää omistajan silmään terveeltä ja eloisalta, mutta taudin kuvaan kuuluu heikko sydämen toiminta jonka vuoksi veren virtaus ei ole riittävä. HCM on ruma vaiva joka johtaa aina kuolemaan. Toiset elävät taudin kanssa ilman lääkkeitä lukuisia vuosia, kun toisilla menehtyminen on edessä hyvinkin nopeasti.
HCM oireita voivat olla mm. sydämen rakennemuutokset, sivuäänet, epätavallinen sydämen lyöntitahti, apaattisuus, nopea/raskas hengitys, heikkous, kaatuilu & äkkikuolema.
HCM DNA otetaan verinäytteestä ja Kissaliitto tarvitsee eläinlääkärintodistuksen näytteen otosta jotta testi on virallinen (Kissaliitto.fi → Lomakkeet & "Eläinlääkärintodistus DNA-testiä varten" (tänne ruksi kohtaan "Hypertrofinen kardiomyopatia HCM/MyBPC3/R820W (RAG"))
- Negatiivinen testitulos; HCM DNA n/n
- tätä tunnettua viallista geeniä ei saatu kummaltakaan vanhemmalta, eikä riskiä sairastua tähän yhden mutaation tuomaan HCM variaatioon ole
- Viallisen geenin kantaja; HCM DNA HCMrd/n
- kissa on saanut toiselta vanhemmaltaan tämän tunnetun HCM variaation geenin, kissan riski sairastua tautiin ei ole noussut, mutta kissa antaa viallisen geenin 50% jälkeläisistään, tällöin voidaan puhua myös "heterotsygootti" kantajasta
- Viallisen geenin kantaja, suuren todennäköisyyden sairastaja; HCM DNA HCMrd/HCMrd
- viallinen geeni saatu molemmilta vanhemmilta, tällöin voidaan puhua myös "homotsygootti" kantajasta, kissa on tällöin suuressa riskissä sairastua tähän yhden tunnetun HCM variaation tuomaan tautiin, joka on potentiaalisesti kuolettava
- Kasvatukseen ei soisi koskaan käytettävän kahta heterotsygoottia, kahta kissaa jotka molemmat ovat saaneet viallisen geenin toiselta vanhemmistaan. Näiden yhdistämisetä voi seurata homotsygootti kissa, jolloin mutaatiota aiheuttava geeni siirtyy jälkipolvelle varmasti ja riski sydänperäiseen kuolemaan on huomattavasti suurentunut, kahden heterotsygootin yhdistämisen voidaan laskea tuovan 25% korkean riskin pentuja. Suomen Ragdoll-kanta on myös niin suuri, ettei virallista tarvetta virhegeenin kantajille enää ole. Mielestäni yksikään uros eikä naaras ole niin hieno, että ottaisin edes teoreettisen tietoisen lisäriskin ennaltaehkäistävässä asiassa.
- Ikäväkyllä HCM DNA negatiivisuus ei tarkoita etteikö kissalla olisi mahdollisuus sairastua elämänsä aikana hypertrofiseen kardiomyopatiaan, sydän rakentuu lukuisista geeneistä ja kukin näistä voi mutatoitua. Riski-iät sairastumiselle on alle 1 vuoden ikä, 3, 5, 10 vuoden tienoilla sekä 12 ikävuoden jälkeen. HCM sairas kissa voi antaa negatiivisen geenituloksen.
- Tiesitkö että myös Maine Cooneilla on oma HCM kantansa? Maine Coonien tunnettu HCM altistaja kulkee myös nimellä A31P, eikä sairaan HCM positiivisen ragdollin tulos näy positiivisena Maine Coonien geenitestissä. Myös kotikissoilla on oma HCM kantansa, mutta tätä ei olla onnistuttu löytämään. Kumpikaan geenitesti ei näytä positiivista HCM sairaan kotikissan kohdalla. On tärkeää pitää mielessä että HCM toimii eri roduilla ja erillisillä yksilöillä aina eri tavoin, sairaus on harvemmin kahdesti täysin samanlainen, mutta perusrakenne on vakio.
- Ikäväkyllä HCM DNA negatiivisuus ei tarkoita etteikö kissalla olisi mahdollisuus sairastua elämänsä aikana hypertrofiseen kardiomyopatiaan, sydän rakentuu lukuisista geeneistä ja kukin näistä voi mutatoitua. Riski-iät sairastumiselle on alle 1 vuoden ikä, 3, 5, 10 vuoden tienoilla sekä 12 ikävuoden jälkeen. HCM sairas kissa voi antaa negatiivisen geenituloksen.